top of page
Om ditt hår
Vårt största intresse är hår och vi vill lära dig allt vi kan så att du ska kunna ta hand om ditt hår på bästa sätt, och veta vad man ska och inte ska göra!
Vi krossar hår-myter:

Myt 1: Om du har fet hårbotten ska du inte tvätta håret.

FEL: Hårbotten mår bra av att vara ren. Taljgproduktionen kommer inifrån och styrs inifrån. Hormoner är den största orsaken till fet hårbotten. Även om hårbottens eget talg har ett gott syfte, så kan det även täppa till hårbotten och skapa större problem om du inte tvättar håret. Håret ska tvättas vid behov med ett Schampo som är anpassat till din hårbotten.

Myt 2: Det är bra att låta håret självtorka.

Ja och nej: Håret mår bäst när det är torrt. Har du ett hår som torkar snabbt kan du låta det självtorka. Men har du ett tjock hår som tar timmar att bli torrt så är det viktigt att föna det torrt. Håret blir förstört när det är blött för länge. Hårbotten torkar ut, det kan bildas svamp, hårbotten börjar klia. Håret kan mögla och bli missfärgat. 

Föning på låg temperatur med värmeskydd är det absolut bästa.

Myt 3: Håret ska vara smutsigt när man går till frisören, för färgen fäster bättre då.

NEJ!! Ett smutsigt hår har en beläggning av produkter och föroreningar som ställer till det för oss frisörer. Det kan både ställa till det för uppljusningen - vi måste låta blekningen sitta längre då den måste tränga igenom lager av fett och smuts - vilket är slitsamt för håret, men kombinationen produkter/blekning kan även skapa kemiska reaktioner.

 Tvätta helst med ett djuprengörande schampo dagen innan ditt frisörbesök. Använd inga produkter/oljor alls. 

Myt 4: Inpackning är som ett starkare balsam:

Nej. Inpackning och balsam är 2 helt olika saker. Även om håret blir mjukt av båda.

Inpackningen tillsätter ämnen som bygger upp ditt hår, och balsamet sänker PH värdet i håret och sluter fjällskiktet vilket är JÄTTEVIKTIGT. Skippa aldrig balsam! 

Varför blir mitt hår slitet?

Vi listar de vanligaste orsakerna till att ditt hår blir slitet i din vardag.
 • Du sätter upp håret/flätar håret när det är blött. Detta är 5 gånger mer skadligt än att föna håret torrt. Gå aldrig och lägg dig med blött hår! 
 • Du använder för mycket silverschampo. Silverschampo torkar ut håret och får inte användas mer än var 3:e tvätt. Det är otroligt viktigt att göra fuktinpackningar lika ofta och varva med ett bra schampo och balsam.
 • Du använder för mycket silvermask. Silvermask är en ulv i fårakläder och torkar även det ut håret, fast utan att du känner det.
 • Du använder värmeverktyg. Det är klart att man ska kunna styla håret, men man måste ha i åtanke att håret blir bränt. Max 1 gång per vecka med ett BRA värmeskydd. Stylingverktyget går inte överstiga 195 grader. Locktång rekommenderas inte. Det värmeskydd du haft i håret när du torkar det är förbrukat när håret är torrt, och ska du använda värmeverktyg så måste du tillsätta mer. 
 • Du utsätter håret för solen. Solen är extremt uttorkande och efter sommaren kommer kunder tillbaka med förstörda hår. Vet du att du ska vara i stark sol så är det ända som hjälper Solhatt/keps/sjal över håret. Uv skydd kan hjälpa till viss del.
 • Du badar i saltvatten i kombination med sol.
 • Du har metaller i håret.
 • Du använder inte bra schampo och balsam. Många köper sitt schampo och balsam på Ica/h&m, och en bättre inpackning från frisören. Din dagliga vård är 90% av hårets välmående. Lägg dina pengar på ett riktigt bra schampo och balsam köpt och rekommenderat hos frisör för just det ditt hår behöver. Ett billigt schampo och balsam förstör ditt hår i långa loppet.
 • Du slarvar med din schampo-rutin. - Detta är SÅ mycket viktigare än många tror.

Varför håller inte min nyansering och varför blir mitt hår så gult/orange? Vi listar de vanligaste orsakerna.

Varför blir mitt hår missfärgat?
 • Du använder för mycket värmeverktyg. Föning bränner inte håret, men varje gång du sätter en het plattång mot håret så bränns det. Bränt som alla vet blir gul och orange. Detta går inte att täcka/neutralisera med silverschampo eller nyansering. Det måste blekas bort. Att bleka ett bränt hår är inte att rekommendera.

  - Du utsätter ditt hår för sol. "Nu ska jag bli solblekt" tänker många. Gör inte det! Håret blir gult/orange/rött av solen, håret blir även förstört. Tänk aldrig att du ska låta ditt hår bli solblekt.

 • Du har metaller i håret.

 • Du sätter upp håret när det är blött eller sover med blött hår. Håret torkar ut av detta. Ett uttorkat hår suger åt sig av smuts. Även ett blött hår suger åt sig av det mesta - smutsiga fingrar, föroreningar i luften m.m.

 • Du använder brun utan sol. 

 • Du använder gula oljor- Detta missfärgar blonda hår extremt mycket och går inte att nyansera bort utan måste blekas.

 • Du doppar håret i havet/pool. Här är det extremt smutsigt och ditt blonda  hår suger åt sig som en svamp och blir gult och brassigt. Sedan försöker du få bort detta med silvershampo som endast gör så att håret blir mörkare, då silverpigmenten lägger sig ovanpå missfärgningarna och "täcker" dem.

 • Du svettas mycket i hårbotten. Detta kan faktiskt också göra blonda hår gula. Använd gärna ett djuprengörande schampo en gång i veckan för att rensa bort missfärgningarna. Avsluta gärna dessa gånger med K18.

Håravfall
Vi får otroligt mycket frågor om håravfall, vilket vi förstår. Vi om någon vet hur viktigt håret är för individen och även om ingen annan ser så är rädslan över att bli tunnhårig extremt jobbig. Vi listar vanliga problem och orsaker.
1-haravfall.webp

Det kan vara svårt att bedöma om man tappar ovanligt mycket hår. Normalt tappar vi människor i genomsnitt ungefär 40–100 hårstrån varje dag. Varför vi tappar hår beror främst på att alla våra hårstrån har en växtperiod på cirka 6 år, därefter vilar de i 1-3 månader för att sedan falla av. Det gamla hårstrået stöts då bort av kroppen och ett nytt kommer upp. Ett vanligt tecken är att man får mycket korta "babyhår" runt ansiktet. Dessa hår finns redan, men blir mer framträdande när de längre hårstråna faller av.

Vanliga orsaker till håravfall
 • Ärftligt håravfall - Androgen alopecia

 • Undernäring/vitaminbrist

 • Stress

 • Sköldköttelproblem

 • Mediciner

 • Graviditet

 • Alopecia areata

Ärftligt håravfall (androgen alopecia)

Både män och kvinnor har något som kallas androgena hormoner. Två av dessa är DHT och DHEA. Dessa produceras i binjurar och testiklar på män och i binjurar och äggstockar på kvinnor. Dessa hormoner gör hårstråt tunt och skört, tills det tillslut ramlar av utan att återkomma. På män börjar ofta håravfallet i tinningarna eller mitt på hjässan. Kvinnor kan tappa mer jämnt över hela huvudet. För män är detta den vanligaste orsaken till håravfall. Dock är det väldigt ovanligt för kvinnor.

Denna orsak är svårast att göra något åt. Har håret ramlat av helt så är hårsäckarna ur funktion och endast kirurgiska ingrepp (hårtransplantation) är lösningen för att få håret tillbaka. Men om du börjar behandla tidigt kan du hämma håravfallet med mediciner. Detta är vi inga experter på så vi hänvisar till vården.

Undernäring/vitaminbrist
Detta ser vi ibland på våra kunder som tappat mycket i vikt på kort tid. När kroppen hamnar i svält gör den allt för att överleva och börjar stänga av funktioner.
Är kroppen i svält blir blodcirkulationen sämre och blodet är det som forslar runt vitaminerna till de olika delarna i kroppen. Då hjälper inga vitamintillskott då blodet ändå inte orkar pumpa ut vitaminerna. 
Kroppen tycker att håret är väldigt oviktigt för kroppens funktion så därför är det håret som påverkas först. Vid långvarig svält börjar kroppen sedan att stänga av viktigare funktioner som inne organ.

Här behöver du dock inte vara rädd. Så fort kroppen kommer ur sitt svälttillstånd kommer även håret att börja växa igen.
Stress

Långvarig eller extrem stress är negativt för kroppen. Även här börjar kroppen spara energi till de livsnödvändiga organen för att orka. Dock kan håravfallet komma flera månader efter att du utsatts för denna stress. Hög och långvarig feber är en stor stress för kroppen och många kunder tappade mycket hår efter att ha vart sjuka i Covid 19.. Även vardaglig stress kan göra så att du tappar hår, men även här kan du börja tappa hår månader senare när du inte är stressad längre och du kan då ha svårt att koppla ihop håravfallet med stress.

Denna typ av håravfall är inte kronisk, men den allra vanligaste för kvinnor. (efter graviditet)

Vi möter ofta kvinnor som är oroliga då de upplever en större hårförlust än vanligt. Vissa kan vi även se på att de har tappat mycket hår, men efter några månader börjar håret växa tillbaka. 

Sköldkörtelproblem

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi. 

En överaktiv sköldkörtel producerar för mycket hormoner och en underaktiv sköldkörtel producerar för lite hormoner. 

Både över och underaktiv sköldkörtel kan göra så att du tappar hår. 

5% av befolkningen har sköldkörtelproblem, och misstänker du att det är någonting du skulle kunna ha så testar du det med ett enkelt blodprov på vårdcentralen.

Biverkningar av mediciner

Biverkningar av olika mediciner kan ge håravfall.

Tyvärr är det medicinerna som är ganska vanliga som t.ex blodförtunnande medicin, antidepressiva läkemedel och P-piller.

Många tänker ofta "cancer" när de märker att de tappar mer hår än vanligt. Dock gör cancer i sig inte att man tappar håret. Det är cellgifterna man behandlar cancern med som ger dessa biverkningar.

Även här växer håret tillbaka så fort du slutar med medicinerna. Det finns även mediciner med mindre biverkningar vilket du kan prata med din läkare om. 

Håravfall efter graviditet

Under graviditet tappar många mycket mindre hår. Knappt något alls.

Detta beror på att de ökade östrogennivåerna förlänger tillväxt och vilofasen i din hårcykel och håret känns både friskare och fylligare.

Efter 2-8 månader när östrogennivåerna är normala igen så faller allt hår som inte föll under graviditeten av, och ofta lite mer, till mångas förskräckelse. Det kan ta upp till 2 år innan håret återhämtar sig efter en graviditet.

Många märker dock ingenting, och vissa kan även få sämre hår under graviditeten. Allt detta är helt normalt. 

Alopecia areata
alopecia-areata.webp

Alopeci betyder håravfall.

Alopecia arata är ett fläckvis håravfall som beror på en autoimmun sjukdom som gör att hårsäckarna - fläckvis- går i dvala.

Denna sjukdom kan utlösas av stress eller sjukdom/infektioner som påverkar immunförsvaret.

Denna sjukdom visar sig olika från person till person. Vissa tappar bara håret fläckvis 1-2 gånger i livet och sedan växer det tillbaka, medans andra tappar hår för alltid på delar av huvudet.

Vissa kan även tappa stora fläckar med hår, som börjar växa tillbaka efter några månader och därefter tappar de hår på nya ställen på huvudet. 

Denna sjukdom kan komma överallt där man har hårväxt som ben, bröst och skägg. 

Både män och kvinnor kan drabbas. 

Det finns inga botemedel mot alopecia arata, men det finns behandlingar med sterioder som kan stimulera hårtillväxten. Här krävs vårdkontakt!

Vad kan jag göra själv för att få tjockare hår?

Detta är den absolut vanligaste frågan vi får!

1. Börja med att utesluta eventuella medicinska tillstånd. 

Det finns så många piller och medel som säger sig hjälpa, och många provar ALLT då man tänker att "så länge det inte skadar så..."

Företag inom tillskott tjänar miljarder på kvinnors desperation. Hoppet att det kanske fungerar! 

Kosttillskott kan fungera om du har vitaminbrist. Det är rätt ovanligt att vi tappar hår pga näringsbrist.

Priorin är ett populärt tillskott som vissa får hjälp av. Priorin tillsätter biotin till dina hårrötter vilket gör hårrötterna starkare och det på sin tur ger ett starkare hår.

MEN: Det vi upplever på många kunder är att blodcirkulationen i skalpen/hårbotten är dålig och det är blodcirkulationen som pumpar runt vitaminerna du får i dig till rätt ställen i kroppen. Fungerar inte blodcirkulationen som den ska så spelar det ingen roll vad du stoppar i dig - det hamnar inte där det behövs ändå och gör därför ingen skillnad.

Hur får du igång blodcirkulationen? Även här sprids reklam på diverse sociala media om hårbottenoljor som säger sig ska hjälpa till och ge dig tjockare hår. Dyrt och krångligt.

Det mest effektiva och även billigaste sättet är hårbottenmassage.

5 minuter om dagen räcker. Här kan du även läsa om Borsttekniken.

Vad fungerar?
 • Schampo/balsam mot håravfall? - Det kan absolut fungera om det stimulerar blodcirkulationen i hårbotten. Schampo som ska tillsätta massa vitaminer till hårrötterna är  dock bortkastade pengar då hårrötterna får sina vitaminer inifrån.

 • Priorin/Silicea? - Det kan fungera om det är de ämnena du saknar i kroppen. men det fungerar inteom du har dålig blodcirkulation i hårbotten. Cirkulationen är A och O.

 • Vitaminer? - Samma svar som ovan.

 • Ricinolja? - Oljan i sig gör ingen magi för varken hår eller hårbotten. Det den däremot kan hjälpa till med är att lösa upp beläggningar i hårbotten som täpper till hårrötterna, och i samband med massage stimulera blodcirkulationen i hårbotten - men det finns inga aktiva ämnen i specifikt ricinoljan som gör några under. Då fungerar vilken olja som helst.

 • Rosmarinolja? - Tiktok-trend. Rosmarin sägs stimulera blodcirkulationen. Så absolut kan det fungera om man är ihärdig. Dock vet jag av erfarenhet att det inte är så många som orkar hålla på med sådant under en längre period. Man är otroligt motiverad till en början, men att tillsätta olja i hårbotten krävs lite planering då håret blir oljigt och det är inget man vill gå runt med. Krångliga procedurer är sällan hållbara. Stimulera hårbotten ska du göra för alltid och en kur på 2-3 veckor gör inga under.

 • Hårbottenmassage? Den absoluta favoritmetoden. Gratis och effektiv! Vi har sett fantastiska resultat av detta. Du får igång blodcirkulationen till hårbotten vilket i sin tur stärker hårrötterna då blodkärlet där hårroten får sin näring blir kraftigare, och därmed blir håret som växer ut starkare. Du kan även förlänga tillväxtfasen med denna metod. 5 minuter per dag och försök massera så att hela hårbotten blir mjuk och varm. En välmående hårbotten är mjuk och går att röra på. Känns det som om hårbotten sitter fast i skallen så massera och försök få den att lossna/mjukna. Ingenting går snabbt. Då håret växer sakta kan du känna de första resultaten efter 4-5 månader. 

bottom of page